Miksi pellavaneule

Olemme valmistaneet neuleita merinovillasta jo vuosien ajan ja nyt pellavaneuleet ovat olleet kehitystyömme kohteena. Neulominen pellavasta ei ole kovin yksinkertaista, mutta olemme kehittäneet menetelmiä, joiden ansiosta se onnistuu paremmin. Ensimmäiset kokemukset pellavasta neulomisesta saimme jo 90-luvulla. Valmistimme Marimekolle useita mallistoja 100% pellavasta. Tuotteet herättivät jo silloin huomiota ja saimme hyvää palautetta niiden laadusta.  Nyt olemme pykineet siihen, että pellavaneule voisi olla kevyt.

Giraffe pusero pellava neule sininen valkoinen

Miksi pellavaneule on hyvä luonnon kannalta

Löysimme Italiasta pellavalangan valmistajan, jonka langat ovat eko-pellavaa. Pellavan kasvattaminen on luontoystävällisempää, kuin puuvillan kasvattaminen.  Se vaatii huomattavasti vähemmän vettä eikä siinä tarvita niin paljoa torjunta-aineita. Valmistajamme on tehnyt sen niin hyvin, että heillä on useita tähän liittyviä sertifikaatteja. Heillä on myös useita valmistukseen liittyviä patentteja, jotka tukevat korkeaa laatua ja ekologisuutta.

Koronavirus

Lankaa on meillä jonkun verran varastossa. Tarvitsemme sitä pian lisää ja odotamme koronaviruksen aiheuttaman tilanteen etenemistä. Nyt tehtaat ovat Italiassa kiinni ja odotamme seuraava lankatoimitusta. Ehdimme ennen tehtaiden sulkemista tilata lisää lankoja, mutta niitä ei ehditty toimittamaan.

Pellavaneuleet meidän mallistossamme

Aloitimme pellavaneuleiden kehittämisen omiin mallistoihimme viime vuonna. Tänä keväänä syntyivät Giraffe -, Lehti – ja Flax-mallit. Niiden kehittelyssä on jotain erityistä.

Giraffe mekko pellava neule musta harmaa

Kirahvi sai luovuttaa kauniin kuviointinsa Giraffe-malliin. Se on toteutettu aika monimutkaisella neuletekniikalla. Tätä monimutkaisuutta kuvastaa se, että neulekoneen ohjelmoimisessa tarvittavan ohjelmointikielen yksittäinen ohjelmarivi osoittautui liian lyhyeksi käskyn kirjoittamiseen. Sen ratkaisemiseksi piti tehdä yksi kompromissi. Onneksi se ei vaikuttanut lopputulokseen.  Tämä sama ongelma tuli esiin jo 90-luvulla tehdessämme mallistoja esimerkiksi Marimekolle ja Annikki Karviselle. Neulekoneen ohjelmoinnissa tarvittavat symbolit loppuivat kesken ja jouduin tekemään erikoisratkaisuja ongelman ratkaisemiseksi. Kysyin asiaa Stoll-neulekoneiden valmistajalta jossain messuilla. He eivät oikein ymmärtäneet, miksi merkit eivät riittäisi. Tämä sidos on oikeastaan monien vuosien kehitystyön tulos. Olen lopputulokseen tyytyväinen, koska neulos on kevyttä ja silti siinä on näyttävyyttä.

Lehti pusero pellava neule vihrea

Lehti-malli syntyi vaimoni Riitan ideoinnin pohjalta. Siinä on toteutettu vuosien aikana kehiteltyä neuletekniikkaa, jossa olemme onnistuneet yhdistämään neuloksen keveyden ja kuvionneuleen siistin ulkoasun. Pellavan hyvät omineisuudet tulevat hyvin esiin tässä sidoksessa.

Flax pusero pellava kulta

Flax-malissa pyrimme tuomaan esiin pellavan ominaisuuksia. Tuote on sileää neulosta ja eimerkiksi Flex-puseroa voi pitää yhdessä vaikka Giraffe-kuosista tehdyn jakun kanssa. Pellavan tuntu ihoa vasten on kokeilemisen arvoista. Sen hengittävyys on omaa luokkaansa.

Märkäviimeistelemme kaikki pellavaneuleet. Pellavaneule pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun se on oikealla tavalla viimeistelty pesun jälkeisen kutistumisen estämiseksi.