Neulomo Tuoriniemi Dream Oy:s historia sedan 1980

 

Stickningen började på 80-talet

 

Stickningens verksamhet började 1980. Från 1980 till 1999 var företaget Tuoriniemi Ky. 1999 grundades Tuoriniemi Dream Oy. All verksamhet överfördes till detta företag.

Till en början producerade stickverket mönstrade stickor tillverkade med mekaniska stickmaskiner. Den första datorstyrda stickmaskinen införskaffades i början av 90-talet.

CMS 400 stickmaskin CMS-400 stickmaskin

Först köptes CMS 400, en 4-låsad flatbäddsmaskin med bred nålbädd. Möjligheterna som maskinen erbjuder är fortfarande användbara. De 4 låsen på maskinen gör att du flexibelt kan tillverka modeller som är svåra att tillverka med de just nu populära trelåsmaskinerna. Nästa förvärv var Diamant FRJ 21. Det är en karusellmaskin vars bästa egenskap är möjligheten att använda en mängd färger. Ytterligare en CMS440 förvärvades senare.

 

Minnen från 90-talet

Tack vare mer mångsidiga stickmaskiner tog utvecklingen av kollektioner på 90-talet till en ny nivå. Det var då vi samarbetade med välkända varumärken. Designen har gjorts i samarbete med varje kunds designer. Vi tillverkade de beställda produkterna som underleverantör. Våra kunder var t.ex. Marimekko, Annikki Karvinen, Anne Linnonmaa och Marja Kurki. Vi konsulterade även andra stickare och gick för att göra deras kollektioner med en lite liknande idé i samarbete med kundernas designers. Ett kontinuerligt och mångsidigt produktutvecklingsarbete för krävande kunder utvecklade vår sticktekniska expertis.

Egna samlingar på 2000-talet

Den kontinuerliga utvecklingen av nya modeller var mycket krävande och resurskrävande. I slutet av 90-talet utvecklade företaget en ny typ av verksamhetsstrategi. Målet var att designa kollektioner som skulle åstadkomma några saker. Kollektioner ska vara långvariga, ha något annorlunda i design och uppmärksamma sitt utseende.

För att uppnå lång livslängd var marknadsföring tvungen att stödja denna idé. Därför valdes återförsäljare vars kunder ständigt förändras ut som kunder. Butiker vars kunder till stor del är turister är bäst lämpade för detta ändamål. Våra produkter har sålts bl.a. på flygplatser, hamnar och turistmål i Lappland.

Kom ihåg att ett annat sätt att göra en stickning utvecklades med en karusellmaskin. En implementering kunde utvecklas för den, där mönsterstickningen gjordes för att se vacker ut utan garnöglorna bakom stickningen. Tack vare stickmaskinens funktioner kunde många färger läggas till mönstren. En modell kan ha upp till 22 färger, vilket är omöjligt att implementera i praktiken på andra maskiner.

Målet att göra något uppmärksammat ledde oss till Kaislakerttu Lehtovaaras tal. Från slutet av 80-talet använde Kaislakerttu handmaskiner för att designa kollektioner som väckte uppmärksamhet och gav Kaislakerttu ett erkännande. I samarbete med honom utvecklades en ny typ av kollektion vad gäller teknisk implementering, som säljs än idag. Tröjorna designade av Kaislakertu är väldigt vackra och upp till 20 olika färger harmoniserar fint till en enhetlig helhet.

 

Samarbete med Helsingin Sanomat

Hösten 2018 tog vi fram en kollektion av fem fula fula tröjor för Helsingin Sanomat. Vi får tillverka och sälja dem vidare och 10% av försäljningspriset går till naturvård för varje såld tröja. Vi kommer att donera detta belopp till John Nurminens stiftelse för skydd av Östersjön.

 

Ekologiskt linne, ett ansvarsfullt val

Vi har lagt all vår kompetens i spelet för att göra något som kunden kommer att känna sig bekväm att bära och kan framhäva sin individualitet. Redan på 90-talet gjorde vi flera kollektioner av lin åt Marimekko och samtidigt lärde vi oss att övervinna utmaningarna med linne för stickning. Vi ville återanvända lin och valde ekologiskt lin som material. Vi vill ta med det som ett alternativ till bomull. Linne är en lösning som ansvarar för naturen. Linnestickan är mycket bekväm att bära och håller mycket länge.