Tuoriniemi, 40 år av trikåproduktion

I Lieto, nära Åbo, tillverkar vi högkvalitativa stickade plagg av fin italiensk merinoull och miljövänligt italienskt ekologiskt linne.

 

Företagshistoria

Vi har haft inhemsk produktion sedan 1980. På 80-talet gjorde vi mönstrade yllestickor som vi sålde genom små klädbutiker. På 90-talet lade vi ut finska klädmärken som Marimekko, Marja Kurki, Annikki Karvinen, Anne Linnonmaa och Helmi Vuorelma. Vi gjorde designen i samarbete med designers av varje kund. Det var en givande och intressant tid, men tung och krävande. Nya kollektioner gjordes hela tiden och något nytt och speciellt utvecklades hela tiden. Sedan 2000 har vi tillverkat stickat under främst vårt eget varumärke.

 

Stickad merinoull

Kaislakerttu Lehtovaara designade modeller åt oss 1999. Vi utvecklade en ny bindningslösning för dessa modeller. Dessa blusar, jackor och accessoarer gjorda av 100 % merinoull är specialiserade på rik användning av färg. Det är möjligt med den speciella vi har på en stickmaskin, som kan användas för att sticka produkter med upp till 22 färger i samma sticka.

Vi tillverkar idéer framtagna av Helsingin Sanomat Ful sanning om tröjor. De är också 100% merino. Du kan även hitta dessa tröjor från vår webbutik. 10% av försäljningspriset för dessa tröjor kommer att skänkas till skyddet av Östersjön genom John Nurminen Foundation.

 

Stickat av ekologiskt linne

När vi gjorde linne åt Marimekko på 90-talet lärde vi oss redan några knep om hur lin fungerar när man stickar. Att sticka med linnegarn är inte lätt, även om linne är starkt, det är styvt och dess böjningstid är dålig. Vi blev exalterade Linné igen i våras. Vi har lärt oss mer och lyckats skapa nya bindningar där linnets bästa egenskaper kommer fram. Vi hittade en ansvarsfull tillverkare av lingarn i Italien, vars lingarn är organiskt lin av mycket hög kvalitet.

Linne har utmärkta egenskaper. Det känns svalt varmt och varmt svalt. Linne stöter bort smuts, är lätt att rengöra, är antibakteriellt och inte allergiframkallande. Ytan på linnestickan luddar inte. Den laddar inte heller elektriskt, så den behåller sin nedstigning under alla förhållanden. Linne påminner om bomull i kemisk sammansättning, men dess struktur är mer porös, vilket gör det lättare att absorbera fukt. Det torkar också snabbt. Som tyg är linne lätt skrynkliga, men inte alls lika lätt när det stickas.

Linodlingen är mycket miljövänlig. Lin trivs på torra underlag och behöver därför inte bevattas. Behovet av att använda konstgödsel och bekämpningsmedel är betydligt lägre än med bomull.

När man pratar om lin säger man ofta "lin blir bara bättre när man använder det." Det är helt sant och ett välvårdat linnestickat kommer att hålla sig som nytt länge och ge glädje i många år framöver.

 

Ansvar i vår verksamhet

Ansvar, transparens och finskhet tycks få mer och mer uppmärksamhet hela tiden. Vi vill vara med och vi utmanar även konsumenterna att göra detsamma.

Vi har valt lin att ersätta bomull på grund av dess miljövänlighet. Vi undviker onödig tillverkning genom att välja policyer som stödjer detta. Vi tillverkar i regel först produkter när de är beställda. Vi tar tillvara på det skäravfall som finns kvar i produktionen genom att göra alla möjliga små produkter, som vantar, strumpor och till exempel pannlappar. Produkter med små defekter i stickningen säljs separat till reducerat pris i vår webbutik.

Vårt mål är att designa och tillverka stickade plagg av hög kvalitet och tidlösa så att de kan förvaras och bevaras under långa perioder. Med detta vill vi minska engångskonsumtionen orsakad av snabbt föränderliga modefenomen.

?
Den här webbplatsen samlar in data med hjälp av Google Analytics. Acceptera. Kassera.
×