Tuoriniemi, 40 vuotta neuleiden valmistusta

Valmistamme Turun lähellä Liedossa laadukkaita neuleita hienosta italialaisesta merinovillasta ja ympäristöystävällisestä italialaisesta luomupellavasta.

 

Yrityksen historiaa

Meillä on ollut kotimaista tuotantoa vuodesta 1980 lähtien. 80-luvulla teimme kuviollisia villaneuleita, jotka myimme pienten vaateliikkeiden välityksellä. 90-luvulla teimme alihankintaa suomalaisille vaatemerkeille kuten Marimekko, Marja Kurki, Annikki Karvinen, Anne Linnonmaa ja Helmi Vuorelma. Teimme mallit yhteistyössä kunkin asiakkaan suunnittelijoiden kanssa. Se oli antoisaa ja mielenkiintoista aikaa, mutta raskasta ja vaativaa. Uusia mallistoja tehtiin jatkuvasti ja koko ajan sai kehittää jotain uutta ja erikoista. Vuodesta 2000 lähtien olemme tehneet neuleita pääasiassa omalla tuotemerkillä.

 

Neuleita merinovillasta

Kaislakerttu Lehtovaara suunnitteli meille malleja vuonna 1999. Kehitimme näihin malleihin uudenlaisen sidosratkaisun. Näiden 100% merinovillasta valmistettujen puseroiden, jakkujen ja asusteiden erikoisuutena on runsas värien käyttö. Se on mahdollista käytössämme olevalla erikoisella neulekoneella, jolla voi neuloa tuotteita, joissa on jopa 22 väriä samassa neuleessa.

Valmistamme Helsingin Sanomien ideoimia Ruma totuus villapaitoja. Myös ne ovat 100% merinovíllaa. Nämäkin villapuserot löytyvät nettikaupastamme. Näiden puseroiden myyntihinnasta lahjoitetaan 10% Itämeren suojeluun John Nurminen säätiön kautta.

 

Neuleita luomupellavasta

Tehdessämme 90-luvulla Marimekolle neuleita pellavasta, opimme jo silloin joitakin konsteja siitä, miten pellava toimii neulottaessa. Pellavalangalla neulominen ei ole helppoa, vaikka pellava onkin vahvaa, se on jäykkää ja sen taivutuksen kesto on heikko. Innostuimme pellavasta uudelleen viime keväänä. Olemme oppineet lisää ja onnistuneet luomaan uusia sidoksia, joissa pellavan parhaimmat ominaisuudet tulevat hyvin esiin. Löysimme Italiasta vastuullisen pellavalangan valmistajan, jonka pellavalanka on erittäin laadukasta luomupellavaa.

Pellavassa on erinomaisia ominaisuuksia.  Se tuntuu viileällä lämpöiseltä ja lämpöisellä viileältä. Pellava hylkii likaa, on helppo puhdistaa, on antibakteerinen eikä ole allergisoiva. Pellavaneuloksen pinta ei nukkaannu. Se ei myöskään varaudu sähköisesti, joten se säilyttää laskeutuvuutensa kaikissa olosuhteissa. Pellava muistuttaa kemialliselta koostumukseltaan puuvillaa, mutta sen rakenne on huokoisempi, jolloin kosteus imeytyy siihen helpommin. Se myös kuivuu nopeasti. Kankaana pellava rypistyy herkästi, mutta ei läheskään niin helposti neuleena.

Pellavan kasvatus on hyvin ympäristöystävällistä. Pellava viihtyy kuivahkoilla kasvualustoilla eikä siten tarvitse keinokastelua. Lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön tarve on huomattavasti vähäisempää kuin puuvillalla.

Monesti kuulee pellavasta puhuttaessa sanonnan: ”Pellavahan vain paranee käytettäessä.” Se on aivan totta ja hyvin hoidettuna pellavaneule pysyy uuden veroisena kauan ja tuottaa iloa vuosien ajan.

 

Vastuullisuus toiminnassamme

Vastuullisuus, läpinäkyvyys ja suomalaisuus tuntuvat saavan huomiota koko ajan lisää. Mekin haluamme olla siinä mukana ja haastamme myös kuluttajia tähän samaan.

Olemme valinneet pellavan korvaamaan puuvillan luontoystävällisyytensä takia. Me vältämme turhaa valmistusta valitsemalla tätä tukevia toimintamalleja. Pääsääntöisesti valmistamme tuotteet vasta sitten, kun ne on tilattu. Hyödynnämme tuotannossa jääviä leikkuuhukkia tekemällä niistä kaikenlaisia pieniä tuotteita, kuten lapasia, sukkia ja vaikkapa pannulappuja. Sellaiset tuotteet, joissa on neulonnassa tulleita pieniä vikoja, myymme erikseen alennetulla hinnalla nettikaupassamme.

Tavoitteemme on suunnitella ja valmistaa neuleita, jotka ovat laadukkaita ja ajattomia, jotta niitä voitaisiin pitää ja säilyttää pitkiä aikoja. Tällä haluamme vähentää nopeasti vaihtuvien muoti-ilmiöiden aiheuttamaa kertakulutusta.